,

Hjem

Tilbage

HJERTELIG VELKOMMEN TIL GRETHES

Skriblerier 2010

VELKOMMEN TIL JULI 2010

STORT OG SMÅT,  GODE RÅD,  POESI OG PROSA, TANKER OG IDÉER,

OPSKRIFTER,  LIDT AF HVERT HENAD VEJEN

Juli 2010

Denne højsommermåned har navn efter Julius Cæsar, som blev myrdet i år 44 f.kr.

Det gamle danske månedsnavn er ormemåned. Det hentyder måske til, at der i julivarmen let går "orm" i kødet. En anden forklaring kan være, at "orme", dvs. hugorme og snoge, gerne vil sole sig og derfor hyppigt ses i juli, når vejret er godt.

Dagens længde er ved månedens begyndelse 17 timer og 21 minutter. Dagen aftager i månedens løb med 1 time og

23 minutter.

Månedens digt

 

Aftenen

Skjul din stråle! - Skån mit hjerte

 for det sidste spor af lyst!

Frydens glimt i skyer af smerte

knuse kun mit svage bryst!

Dette NU,  hvori du smiler,

dræber dig - du Jordens ven!

Mørket haster - døden iler -

Ingen afmagt standser den.

Skjul dig snart - oh! skjul din glæde -

Bland den ej med skrækkens sky.

Svøbt i mørket vil jeg græde,

til min elsktes fjender fly.

I et grundløst mulm forsvinde

hvert et glimt, som trøster mig.

Medynksløse hvivelvinde

døve mine klageskrig!

                  Johannes Ewald

Thomas Bredsdorff:

Rolig nu, giv digtet en chance, det er ikke så svært, som det ser ud til. Og det er trods alt skrevet af Danmarks

 største digter. Han taler til solen, kalder den 'du'. Tankegangen - og sådan en er der altid i Ewalds digte - er den, at eftersom kilden til al fryd, hans elskede sol, alligevel vil forsvinde om lidt, så se at få det overstået i en fart. Skån mig for lidt ekstra glæde, for så vil glædens ophør bare gøre endnu mere ond. Solnedgangen provokerer angst. Der er intet til at standse det frembuldrende mørke. 'Almagt' betyder hos Ewald altid skaberen, så her er altså selv Gud magtesløs. Og ikke en mors sjæl nærer medynk. Vi har ikke på dansk noget digt, der taler om dybere angst end det her.

 

Johannes Ewalds digt blev trykt under titlen'Aftenen: et Fragment' i 1778, da han var 35 år gammel, tre år før han døde.

                                                                                              Foto Finn Lindsø

 

 Denne uge er lidt speciel, idet de første tre dage af ugen falder i sidste uge af juni 2010 og derfor er skrevet ind under juni måned.

UGE 26 

1 - 4 Juli

Ugens digt

Sommerfugle

Er sommerfugle den løse sommer

med flimredage, hvor solen kommer?

Er sommerfugle den triste glæde,

som varer mellem at le og græde?

Er sommerfugle de vege drømme,

det vilde ridt med den løse tømme?

Skal livet flagre som disse blade

i broget flugt over alt det flade?

Skal livet spændes i pres og ramme

og kun forblive det triste samme?

Nej, se det flagre, og se det flimre,

i skygge slettes, i lyset glimre!

Skal ikke blive, skal ikke standse,

med intet intet skal liv forskanse.

Og skal det flagre, da skal det fare,

så længe kun som en tanke vare.

Se sommerfugle, se løse sommer,

som flygter, flagrer, som går og kommer!

Ole Sarvig dansk digter født 1921

Med få blomster i min have, et halvt dusin billeder og et par bøger lever jeg uden misundelse.

                                                                                                       Lope de Vega, spansk poet

Lad os være teknemmelige for de mennesker, der gør os lykkelige: De er charmerende gartnere, som får vores sjæl til at blomstre.

STOKROSER MOD LYNNEDSLAG

Stokrosen forbindes især med gamle bindingsværkshuse, hvor vi bare synes, at den hører naturligt til, Helt forkert er vores fornemmelse nu ikke, for i gamle dage troede man, at stokroser plantet nær huset kunne forhindre lynned- slag . Blomsterne er spiselige, så har du stokroser i haven, så brug løs af blomsterne i madlavingen, hvor de kan lyse op med deres smukke farver.

PLANTEVENNER

Tanke i et gartnere

Har D e lagt mærke til,

at folk som omgås planter

blir blide af gemyt

og uden skarpe kanter.

 

Mens folk som omgås folk

blir knotne og deslige

O, plumpe men'skehed!

O, milde planterige.

 

Hvad angår omgangskreds

er dette ting som taler

for valg af vegetarer

fremfor kannibaler

 Piet Hein  Gruk Fra Alle Årene lll

Nu er det jo heller ikke meningen, at vi skal blive vegetarer for at være rare omgængelige mennesker,, men der er nu noget med de grønsager. At de har en vis betydning for vort almene velbefindende og helbred i det hele taget, er der ingen tvivl om. Jo flere grønsager vi sætter til livs, des bedre føler vi os tilpas, og humøret får en tand opad, Godt humør og glæde smitter og breder sig som ringe i vandet. Har du mon lagt mærke til, at der i en forsamling, stor eller lille, kan være en lidt halvtrist stemning.  Ind ad døren træder en person, som udstråler glæde og godt humør.  Vupti, straks er stemningen totalt vendt, og alle føler sig godt tilpas og hyggen breder sig.  Det gamle mundheld: Glæde smitter er så sandt, som det er sagt, viser det sig gang på gang.

BEDSTE TIPS!

"Smuk buket af blade"

Rune Kalf-Hansen, kok:

At bruge grønsagsblade er et skridt i den rigtige retning. Hvorfor smide noget ud, som kan bruges? Tag udgangspunkt i, at alt kan bruges og smag dig frem.

Jeg lader sæsonen styre min madlavning og bruger gerne de blade, som er fremme i øjeblikket, både i mad og som dekoration. Prøv at blande smukke blade i en buket, eller læg store blade fra squash, græskar eller rabarber som dekoration uder tallerkenen.

Jeg skræller aldrig rodfrugter som kålroe, pastinakker, kartofler og rødbeder. De fleste vitaminer sidder under skrællen, og desuden tager det tid. Jeg bruger altid økologiske produkter, så derfor kan jeg helt roligt gøre brug af alt grønt fra grønsagerne.

 Runes gulerodspesto

En stor portion (som kan blive til flere små)

Blade fra et bundt gulerødder (er bladene grove, blancheres de først) * Cirka 1 dl neutral olie eller oliven- eller rapsolie (giver karakter * Salt.

Blend alt. Tilsæt evt. flere blade eller olie til konsistensen bliver god.

Tilsæt balsamicoeddike, hvidløg - en dressing!  Bland med friskost - et godt tilbehør!

Blend med valnød/pinjekerner,pastasauce!

Rune Kalf-Hansen

SPIS ALT - MINUS . . .

Med nogle få undtagelser kan du spise alt fra grønsager og rodfrugter.  Undgå dog de grønne dele fra følgende:

  • Kartoffel, Solanum tuberosum
  • Tomat, Solanum lycopersicum
  • Aubergine, Solanum

TÆNK PÅ!

Rødbedeblade (og rødbeder) indeholder meget nitrat og bør ikke gives til børn under et år,

Økologisk dyrkede grønsager indeholder mindre nitrat end de konventionelt dyrkede.

 

Ja se nu bare hvad et Piet Hein gruk kan føre til.

Kærligst Grethe

Vidste du at . . .

. . . man i dag skal spise 10 tomater for at få samme mængde mineraler, som man i 1960erne kunne få fra en enkelt tomat!  Så meget er jordens indhold af mineraler faldet i løbet af de seneste 50-60 år.

Søg efter kålsomerfuglelarver hver dag, hvis du har kålplanter i din grønsagshave. De er 3-4 cm lange, gulgrønne og sorte. Larverne er nemme at fjerne manuelt. Bliver de tilbage, kan de æde kålen på nogle dage.

Høst krydderurterne, som du vil tørre og gemme, inden de går i blomst. Høst dem på en tør og solrig formiddag og tør krydderurterne på en tør og solrig plads, helst ikke i direkte sol.

HVORDAN SPISER JEG KNUDEKÅL?

Knudekål vokser vildt og voldsomt, egentlig en ganske flotgrønsagsplante, der kan bruges til råkost eller i gryderetter, supper eller gratiner. Knudekålen er også god udhulet, let blancheret og fyldt med krydret fyld, så der er rigtig mange muligheder.

Som afslutning på denne uge 26 lige et par lækkerier med de herlige sukkersøde røde jordbær, der desværre varer så kort.

De herligste jordbærkugler

Sådan laver du jordbærkugler: Blend 1,5 dl cashewnødder, 2 dadler, 2 spsk rå kakaopulver, 4 jordbær og 1 tsk kardemomme til en glat masse. Rul kuglerne i afskallede hampefrø, sesamfrø eller birkes, og stil dem i køleskabet, indtil de skal spises.

Uge 27

Mandag den 5. juli 2010 dag 186

Dagens navn  ANSHELMUS

Dagen aftaget 0t og 12 minutter

Månen aftagende  Fuldmåne 11/7

Ugens digt:

Hør ringduens sang, og den vindsvøbte hvedes

yndige latter,

se bakkeskråningens bugtninger, blide og lette,

og den sivomkransede bæk, hvor de røde køer mødes

og vader ud i vandet og drikker sig mætte.

Jean Ingelow

Ordsprog

Forstand Intet i verden er fordelt så retfærdigt som forstanden. Alle tror, at de har fået nok.   Jacques Tati

Bedre varm, træt og sår i kamp på tidens skanser, end træg og tryg i sikre kår, i ly af stumpe sanser.

Trøst behøver vi alle. Mere trøst behøver de som trænger den, og mest trøst de som ikke viser det.

Solbrændt bag rattet

Bilturen til sydens sol indebærer andre faremomenter end trafikulykker. Chaufføren kan få så meget sol gennem bilruden, at det øger risikoen for hudkræft på venstre side af ansigtet, halsen og overarmen. Så husk solcreme med højt faktortal til chaufføren.

Kilde; medicinenet.com 

Vitaminbombe

Mens vi venter på den nye danske frugthøst, nyder vi godt af de varme landes overflod f.eks. en ananas med masser af af S- og C-vitamin samt B-vitaminer, kalium, jern, fosfor, kalcium, magnesium og natrium! Skær hele frugten ud på én gang - det er moget af et klistret arbejde, som bare skal overstås - og læg så stykkerne i en lufttæt boks eller frysepose, så de er nemme at gå til for lækkersultne store og små.

Vidste du at . . .   Kunstlæder er løse læderfibre, der er presset sammen til en fibermåtte.

Der er mange stier til bjergets top

Drømme om buksbom anses for at bebude et langt liv med velstand og et lykkeligt ægteskab

For mere end 300 år siden vandrede adelen omkring melem de buksbomhække, som i dag er siklingemateriale til de  nye hække i slotsparker og andre historiske steder.  Og til vore egne haver.

Det er bedre at sprede venlige ord end at samle på dem

Pas på overstegning

I denne søde sommertid, skal der gang i grillen, men grill og steg - for det gælder også steging på en pande - med omtanke, så dit kød, fisken eller tilbehøret ikke bliver branket. Når du griller og steger, kan der nemlig danem kræftfremkaldende stoffer, de såkaldte stegemutagener, og jo længere og kraftigere du steger, jo mere dannes der.

Skru ned for blusset

  • Undgå at overstege: Steg ved lav temperatur, undgå hård stegning og branking.
  • Brug en grill, hvor kullene står lodret.
  • Kassér stegefedtet: Brug det ikke som dyppelse eller i sovsen.
  • Kog mere, steg mindre og brug gerne mikrobølgeovn.
  • Lavtemperatur-stegning i ovn ved 100 grader og derunder giver flere fordele: Den ønskede centrumtemperatur i kødet er nemmere at opnå, og kødet bliver mere ensartet saftigt og ikke tørt og gennemstegt i det ydeste af kødet.

Melon-sjov

Hvem siger, at man kun kan lave havelygter til halloween? Prøv at bruge saftige meloner og gem al frugtkødet. Det kan senere blendes med is og tilsættes fx vaniljesukker, citron eller måske vodka eller rom. Når mørket falder på, placeres fyrfadslys i melonerne. En perfekt ramme til din sommerfest.

I varmen: MELONER

Et syn på en frugt

Dagligt at spise en hel melon

eller to eller ti eller en million

skal det ikke for mig komme an på.

De smager af ingenting, det er sandt,

men det er en morderlig elegant

måde at drikke vand på.

                                 Piet Hein gruk

VIDSTE DU

Rusteskyttelse til kroppen

Selen er et spændende mineral,derer en vigtig del af vores antioxidantforsvar, det vil sige fungerer som en slags rustbeskyttelse i kroppen.

Du skal have det i den mængde som svarer til en almindelig vitaminpille. Men undgå høje doser, for det forebygger ikke kræft, som ellers hævdet. Tværtimod stiger risikoen for sukkrsyge måske, viser ny forskning.

SIDSTE NYT

Undgå demens

Tænker du tit noget i stil med: "Jeg har det godt, når jeg ser på, hvad jeg hidtil har udrettet, og hvad jeg planlægger at nå fremover", Eller "Jeg har en god fornemmelse af at have et formål med livet".   Så er du godt beskyttet mod at blive dement som gammel. Mennesker med et formål i tilværelsen rammes nemlig sjældnere af hjernesvækkelse og glemsomhed, viser ny forskning.

Du danske sommer, min hilsen tag,

du lyse nat og du lyse dag!

Går tit du kold over landet hen,

jeg ved, du kommer dog hed igen!

Ja, ja, ja,

jeg ved, dit hjerte er guld endda.

Thøger Larsen  (uddrag fra sommervise)

                           Verden er en rose; duft til den, og giv den til dine venner.      Persisk ordsprog

 

Knald på buketten

At samles omkring en grill er dejligt afslappende, så hvorfor ikke bruge løs af sommerens blomster til skønne uhøj- tidelige buketter.

Lige nu er "alt tilladt", så sæt bare knald på buketten, og brug kontrastfarver som blå og lilla sammen med gul og orange.  

Hjemmedyrket grønt -   godt for pengepungen

Der er især tre slags grønsager, du tjener mest ved selv at dyrke - både i forhold til penge og kvalitet.                 De første er alle slags bladplanter. som bruges til salat. Butikkernes salatblade er altid dyre og sjældent helt friske.

Den anden afgrøde er bønner. Alle slags friske have- og voksbønner er dyre. Frosne bønner er billige, men smager af pap. Høje bønner giver størst udbytte pr. kvadratmeter.

Glatbladet persille er den tredie bladgrønsag. Høst masser af blade indtil vinter. Meget anvendelig og kan også fryses.

Har du økonomisk sans? Dyrk din egen pluk-salat.

BAGAGESTATIVET

Der er visse unødigt bebyrdende ting

på de tusind bekymringers felt,

som de fleste tar på sig og slæber omkring

urimeligt emotionelt.

 

Det er lisom cyklister med rygsække på,

som unyttigt belaster sig sel'

uden - som enkelte strax vil forstå -

at aflaste cyklens stel.

 

Det er dét som gør én så betynget og træt

og en a n d e n så oplagt på livet:

hvad man bær med på sit eget skelet

og hvad på bagestativet.

                                                                                                 Piet Hein gruk fra alle årene ll

Med dette Piet Hein gruk vil jeg afslutte denne uge 27 og ønske alle en fortsat god, lykkelig og glædelig sommer. 

Kærlig hilsen  Grethe

Uge 28

Mandag 12. juli  dag 193  dagens navn HENRIK

Sol op 4.45  ned  21.45,  dagen aftaget  0t  27 min, 

 månen tiltagende, fuldmåne 26/7

Ugens digt:

Sommerdag

Levende blomster

døde fluevinger

glider frem ad åen.

 

Solen er standset

foran en syngende lærke.

 

Hvidtjørnen dypper en gren i vandet

ridser en kølvandsstribe

ind i fremtiden.

 

Benny Andersen,  Den musikalske ål, digte 1960

 

UNDGÅ MYGGESTIK OG KLØE

Sæson for myggestik er fra maj til august, og især om aftenen og i de tidlige morgentimer går myggene på rov. Den mest effektive måde at undgå myggestik på er at sørge for, at myggene ikke kan finde et sted at stikke. En nem løsning er lange bukser og ærmer om aftenen og natten, hvor myggene stikker.

Lad myggene stikke færdig

Hvis en myg alligevel finder et sted at stikke, kan du med fordel lade den stikke færdigt, da myggestikket vil klø mindre, fordi myggen tager en del af det kløende giftstof med, når den har suget færdigt.

Køb godkendte myggemidler

Vælger du at købe myggemidler i Danmark, skal det være midler, der er godkedt af Miljøstyrelsen. Det er din sikkerhed for, at midlerne ikke er sundhedsfarlige at bruge, og at de er fornuftige at bruge under danske forhold.

Myggene overfører ikke sygdomme

Andre myggemidler kan være godkendt i lande, hvor der er et andet behov for at beskytte sig mod eksempelvis malariamyg eller andre myg, der overfører sygdomme. Disse midler kan være helt unødvendige i Danmark, hvor myggene ikke overfører sygdomme, og hvor det største problem ved myggene er, at de efterlader kløende myggestik.

Gode råd om myggestik og myggemidler:

  • Med lange bukser og en langørmet trøje forhindrer du, at myggene har frit spil. Hvis du sover steder med mange myg, kan du eventuelt bruge et helt almindeligt myggenet uden imprægnering.
  • Brug aldrig myggemidler til børn under tre år. Giv dem i stedet tøj på med lange ærmer og ben, eller brug et almindeligt myggenet uden imprægnering.
  • Hvis du bruger myggemidler, så vær opmærksom på, om det er godlendt af miløstyrelsen. Der skal stå "Omfattet af Miljøministeriets bekendtgørelse om bekæmpelsesmidler" på etiketten.
  • Bruger du myggemidler, så brug dem kun de steder, hvor myggene kan komme til. Tag for eksempel lange bukser på og nøjes med at bruge midlerne på anklerne.
  • Vær opmærksom på, at mange myggemidler indeholder duftstoffer, der sfskrækker myggene. De samme duftstoffer kan være allergifremkaldende eller irritere solskoldet hud.
  • Brug aldrig en myggespray direkte i ansigtet. Brug enten et andet middel som en stift i ansigtet, eller spray en lille mængde ud i hånden og fordel det i ansigtet. Undgå at bruge myggemidler rundt om øjnene, på læberne og på områder med sår.
  • Læs altid etiketten, inden du køber et myggemiddel. Det kan sommetider være uklart, om det er et kløestillende middel eller et myggemiddel. Samtidig fortæller etiketten oftest også, hvor lang tid midlet virker.

Kilde: Miljøstyrelsen

 

For mit eget vedkommende er jeg dybt allergisk overfor alle former for myggemidler, det være sig myggespray og  myggemidler i det hele taget. Da disse blodtørstige små vampyrer desværre elsker mig, selv om denne kærlighed så absolut ikke er gengæld, skal de nok finde mig, lige meget om jeg har lange bukser og ærmer, har de en evne til at finde et eller andet sted at stikke. Desværre svulmer disse myggestik op med store vandfyldte blærer.  Men til alt held har jeg fundet mit eget middel mod disse stik. Det er fantastisk effektivt, tager både hævelse, svie og kløe, aldeles omgående. Det er et blad fra Læge-Aloe 'Aloe vera' der skæres igennem og saften gnides på stikket.  Har jeg ikke en aloe vera-plante, bruger jeg Aloe Vera Bodylotion, som kan købes hos Matas.   Hæld lidt ud i hånden og gnid det på myggestikket og vupti er det problem klaret i fin stil. Det kan jeg varmt anbefale. Også til børn er det aldeles fremragende, de får fred med det samme.  Har du først anskaffet dig en Aloe Vera Bodylotion har du den også altid lige ved hånden og kan som en anden mirakeldoktor ordne den lille affære i en håndevending til stor glæde og hjælp mod de blodsugende små vampyrer, 

 

DEHYDRERING

Får du vand og salt nok i denne tropehede?

Salt i menneskets krop

Et  menneske består af 75-80% væske (vand). I denne væske flyder alle næringsatoffer, affaldsstoffer og signalstoffer, som får menneskekroppen til at fungere.

De 75-80% vand som menneskets krop består af, har et gennemsnitligt saltindhold på 0,9%, hvor knap halvdelen er i cellens cytoplasma. Sved indeholder mellem 2,25- 3,4 gram salt pr. liter og ved et langt løb kan en atlet let miste op til 1 liter sved pr. time. Ved et typisk maraton (3 timr) svarer dette til mellem 7 og 10 gram salt, og en tommel-fingerregeler derfor at indtage ca. 1 gram salt pr. time, hvis man skal motionere på dette plan.

Mange mennesker tror fejlagtigt, at det er nok at drikke en masse væske, når man er ude at rejse i de varme lande for at undgå sygdom og ildebefindende. Men væske er ikke nok. Kroppen har også andre vigtige behov, der skal dækkes, Ikke mindst forholdet mellem vand og salt !

Manglen på salt opstår bl.a. i forbindelse med store vægttab i forbindelse med svedudbrud i f.eks. stærk varme, ved forbrændinger 0ver store hudområder og ved visse nyresygdomme og diarre og som en bivirkning ved vand- drivende medicin. Manglen på vand udløser normalt en stor trang til at drikke, men tørstfornemmelsen kan være nedsat eks. ældre mennesker, og de risikerer derfor at komme til lide af væskemangel. Man bør være opmærksom på at alkoholiske drikke virker vanddrivene, og tørsten og væskebalancen bliver derfor ikke afbalanceret af disse. Under stærk varme kan det være en god idé at indtage salttabletter som forebyggelse sammen med rigelige mængder vand. Ved en kombination af køkkensalt og druesukker opnås en endnu bedre saltoptagelse, og det er derfor en god ide at medbringe salttabletter ideholdende druesukker på ferien. Indtagelse af f.eks. iste kan også af- hjælpe problemet, ved at tilføre 1-2 spsk. sukker eller druesukker og en lille teskefuld salt pr. liter i varmen.    Ved behandling af hjertemedicin, blodtryksmedicin og lign. konsulter egen læge inden afrejsen.

Praktiske råd vedrørende væske

  • For at sikre væskebalancen er det nødvendigt at drikke rigeligt lige fra om morgenen og løbende gennem hele dagen.
  • Hav altid en flaske med væske ved hånden.
  • Drik lige inden sengetid: Det mindsker væskeunderskuddet, som opbygges i løbet af natten.
  • Under fysisk aktivitet: Drik så hyppigt som muligt, min. 200 ml væske hvert 15. minut og drik sportsdrikke som indeholder 4-8% kulhydrat og elektrolytter.
  • Efter fysisk aktivitet: Drik min. 1500 ml væske for hvert kg vægten er gået ned.
  • Drik rigeligt i forbindelse med måltiderne, fordi kroppen her er mest effektiv til at udnytte væsketilførslen.
  • Kontroller løbende kropsvægten og bemærk altid om urinen er koncentreret. Koncentreret (mørk gul) urin tyder på væskeunderskud.
  • Vær opmærksom på, at sveden fordamper hurtigere fra huden ved ophold i et tørt klima, hvorfor svedtabet ikke vil mærkes så tydeligt.

I de sidste ugers ekstreme varme hører og læser man, at antallet af ældre mennesker, der bliver indlagt stærkt dehydrerede er steget ganske voldsomt,  det er meget trist, da dehydrering er livstruende og kan føre til dødsfald.  Måske kan nogle af disse oplysninger være til nytte og hjælp,  Grib ind, hvis du har mistanke om dehydrering i din omgangskreds.

Det første jeg selv gør om morgenen, er at fylde en 2 liters kande med koldt vand og sætte den i køleskabet, så har jeg altid koldt vand parat, og er også sikker på, at jeg har fået de mindst 2 ltr. vand, der anbefales, at man skal have dagligt. Med hensyn til saltet, drysser jeg salt på mine tomat og agurkemadder og krydrer maden lidt ekstra med salt og krydderier.

 

TYSKE SALT-KRINGLER

"Pretzels"  er det tyske navn for salt-kringler og er en variant af de danske fastekringler, der smager herligt til en kop te eller som tilbehør til maden.

Smuldr 25 g gær i 1/2 dl lunkent vand og rør sammen med 1 spsk sukker og 2 tsk salt * Tilsæt 3 dl lunkent vand og 50 g smeltet smør, der er lidt afkølet * Tilsæt ca. 700 g hvedemel lidt ad gangen, * Ælt dejen på et meldrysset bord, til den er blød og elastisk. * Form en kugle og smør den ind i olie. * Lad dejen hæve ca. 1 time. * Bring 2-3 liter vand i kog. * Del dejen i 8 stykker * Tril til 40 cm lange pølser og form kringler. * Kog kringlerne en ad gangen i ca. 30 sekunder. * Tag kringlerne op med en hulske og læg dem på bagepapir på en bageplade. * Pensl med 1 stor ægge- blomme rørt med en spsk koldt vand. * Drys med groft salt eller flagesalt. * Bag ca. 12 min. ved 200 grader.

SOMMERDUFT

Stemnings-gruk

Min muse og min lyre - lad os sammen vandre bort !

Livet er så endeligt, somren er så kort.

Over en tot grøftegrønt står himmelhvælvet buet. -

Den der vil ha evighed må søge den i nuet.

 

Tiden blir til ingenting, og øjeblikket langt.

Markernes kamilleduft gemmer på så mangt.

Solens lys er ladet med en overjordisk viden, -

Det der gis af evighed går vinkelret på tiden.

                                        Piet Hein

 

Søndag den 18. juli sidste dag i denne uge. Den vil jeg afslutte med en  SOMMERAFTEN PÅ GLØDER

GRILLRETTER:

OKSESPYD

Den rene vare med den karakteristiske smag af grill, som man savner hele vinteren.

Opskrift: (8 personer)

1 1/2 kg godt oksekød, gerne med fedtmarmorering * salt og peber * olie til pensling.

  1. Skær kødet i tern, og træk det på stålspyd. Krydr med salt og peber og pensl med lidt olie.
  2. Steg direkte på risten. Stegetiden afhænger af, om kødet skal være rødt eller rosa, ca. 6-8 minutter i alt. Vend dem undervejs.

STEGTE TIGERREJER MED GRILLET FENNIKEL OG CITRON

En perfekt spicy forret, som også smager godt stegt på panden i køkkenet på en helt almindelig dag.

Opskrift(8 personer)

40 tigerrejer med skal (rensede) * 4 fennikel * 4 spsk. olivenolie * 2 citroner i både.

Marinade:

2 løg * 1 kg modne grofthakkede tomater * 1 spsk. brun farin * 1 dl tør sherry * 1 tsk. paprika * 1/2 rød chili (finthakket) * 1 kvist frisk rosmarin * salt og peber.

  1. Hak løgene fint og brun dem i en gryde. Tilsæt de hakkede tomater og farin, sherry, paprika, chili, rosmarin, salt og peber.
  2. Lad marinaden koge ind. Det tager ca. 1/2 times tid. Køl af, og mariner rejerne i marinaden - de må gerne stå og trække et par timer inden de skal på panden.
  3. Steg dem et par minutter på en jernpande på risten over bålet. Server med citronbåde.
  4. Flæk 4 fennikel til 8 stykker hver. Pensl med olivenolie, og krydr med salt og peber. Vend dem på risten med en tang, mens rejerne steges.

BAGTE SØDE KARTOFLER MED KRYDDERURTEDRESSING

Den søde kartoffel har længe stået i skyggen af den almindelige kartoffel, der har status som nationalspise herhjemme, men det ser ud til, at vi endelig er ved at få øjnene op for dens kvaliteter.

Opskrift: (8 personer)

8-10 søde kartofler * groft salt.

Lav et kryds i kartoflerne, krydr med salt, og pak dem hver for sig i stanniol. Læg dem i bålgløderne ca. 1/2 times tid.

Krydderurtedressing:

500 g cremefraiche * 200 g flødeost (f.eks.Philadelphia) * 4 spsk. god mayonnaise * 1 bundt krydderurter. f.eks. basilikum, oregano og bredbladet persille. * 2 saltede syltede agurker skåret i bittesmå tern * 1 fed knust hvidløg * salt og peber.

Bland mælkeprodukter og mayonnaise i en skål. Rør sammen til en lind creme, hak krydderurterne fint, og bland dem i sammen med hakkede agurker og hvidløg. Smag til med salt og peber.

TYK PANDEKAGE MED FERSKNER PÅ BÅL

Afslut måltidet med et sødt punktum i form af den ultimative flamberede bålpadekage.

Opskrift: (8 prsoner)

4 æg * 1/2 l kærnemælk * 1/2 l sødmælk * 100 g smeltet smør * 400 g mel * korn fra 1 vaniljestang * 1 spsk. bagepulver * 100 g brun farin * 8 ferskner delt i halve * smør og/eller olie til stegning * cognac til flambering * flødeskum af 1/4 liter piskefløde.

  1. Pisk æggene sammen med mælk, kærnemælk og smeltet smør, til dejen skummer.
  2. Bland mel, vaniljekorn og bagepulver, og pisk de tørre ingredienser sammen med mælkeblandingen. Lad dejen hvile 10 minutter. Den skal være ret tyk.
  3. Kom brun farin på panden, der stilles på bålets rist. Læg de halve ferskner med skærefladen nedad, lad dem karamellisere og vend dem så.
  4. Kom smør og/eller solsikkeolie på panden, og hæld dejen over. Kom låg på, og ryst panden let. Tjek pandekagen hele tiden, så den ikke brænder på.
  5. Når den ser gennemstegt ud, hældes cocnac over, og der stryges en tændstik, så kagen flamberes. Server varm med flødeskum.

Tip

Det er en god idé at varme cognacen op inden selve flamberingen, så dampene antender lettere. Den må ikke koge, for så fordamper alkoholen.

Uge 29

Mandag den 19 juli  dag 200

Dagens navn JUSTA

Sol op  4.55  sol ned  21.36

Dagen aftaget  0t. 46 minutter

Månen tiltagende  fuldmåne 26/7

Tallene gælder for København

UGENS DIGT:

LIVSLINJEN

Du bevæger dig langs min livslinje

bevæger dermed mig

Vi er på sporet

 

Vore tanker går gerne forskellige veje

men mødes altid et aftalt sted

som smukke sløjfer

 

Først blev vi stamgæster hos hinanden

nu krydser vi hinandens kontinenter

på gensidig opdagelsesrejse

 

Ukendt bliver kendt

Kendt bliver nyt

for to som siger tak for hinanden.

Benny Andersen

Spredte digte 4

Vidste du, at ....

Gulerødder forstærker din solbrune farve?  De er nemlig fyldt med caroten, som er et af de stoffer, der medvirker til, at huden "bruner",

Du godt kan blive forbrændt på en skyet dag? Op til 80% af uv-strålingen kan nemlig trænge igennem skylaget.

Råd tl rygere

Er du ryger, har du brug for ekstra antioxidanter. Rygning skader nemlig også de vigtige kollagen- og elastinfibre i huden. Det bedste er selvfølgelig at holde op med at ryge. Men hvis du ikke kan, så snup en håndfuld mandler hver dag. De er fyldt med E-vitamin og magnesium, som giver et ordentligt boost til træt rygerhud.

(Journal of Nutrition)

Spis råt - spis godt

Bevar næring og energi i råvarer som bær og frugter. grønsager og tørret frugt. Hemmeligheder er kun at opvarme maden til omkring 40%.

RIBSSYLTETØJ

Opskrift:

1 1/2 kg ribs * 2 dl rosiner * 1 kg Dansukker Syltesukker.

Skyl og rens ribsene. * Skyl rosinerne * Bland ingredienserne i en gryde, og lad det simre under omrøring i 5 minutter * Tag gryden af kogepladen og skum af * Hæld syltetøjet på vrme rengjorte glas * Luk dem tæt * Opbevares køligt.

 

STRANDENS GRATIS SKATTE

samlet i en hat

Benyt sommerens strandture til at samle smukke skaller og sten, som du kan komme i høje glas eller lægge i fade som dekoration. Sten med huller i kan også bruges som dugholder. Du må kun samle småting, som du selv kan bære derfra. Ifølge Jyske Lov forstår man begrebet "småting" som: "Det, man kan have i sin hat.

Blomster er som glæden ved verden

                             William Shakespeare

Gem lidt sommer til de mørke dage

Høst morgenfruens blomster, og lad kronbladene tørre i et glas til vinter, hvor du kan bruge dem som pynt, putte dem i gærdej eller give risene et pift med de fine orange og gule farver.

 

Det er 100 år siden

I 1910 åbnede Elizabeth Arden  sin første butik i New York på 5th Avenue. Bag den knaldrøde dør ventede en verden, af hudpleje og makeup, og fra 1930 kunne man købe den nu verdensberømte 8 hour cream, som altså kan fejre rund fødselsdag i år.

Brug de få øjeblikke, du lever, til at se det vidunderlige i småtingene 

Ludvig Feilberg (fra Haveglæder - digte - ordsprog og citater)

   

Tyd den røde himmel

Aftenrød gør morgen sød. Morgenrød gør aften blød. Sådan lyder en gammel talemåde og den holder tit stik.

  • En rød aftenhimmel skyldes skyer mod øst og klar himmel i vest, hvor solen er om aftenen. Og da dårligt vejr som regel kommer vestfra her i landet, tyder den skyfri himmel mod vest på godt vejr.
  • En rød morgenhimmel skyldes klar himmel i øst, hvorfra solen skinner på skyer i vest, som sandsynligvis er på vej over himmelbuen mod øst med regn.

Hvorfor flyver flagermusene kun om natten?

Engang var der krig mellem fuglene og pattedyrene. Flagermusen vidste først ikke rigtig, hvem den skulld holde med, men bestemte sig så for pattedyrene, fordi de var de største. Det blev imidlertid fuglene, som vandt. Derfor tør flagermusen nu kun komme frem om natten, når fuglene sover.                                          (Fabel af Æsop)

 

At forspire et lille frø og plante det forsigtigt ud i haven en dag hvor solen står rigtigt

 og temperaturen tillader det - gør godt

Nemme muffins

Tid: Ca. 30 minutter (15-20 stk.)

Opskrift:

100 g stikkelsbær * 175 g sukker * 125 g smør * 2 æg * 1,5 dl mælk * 2 tsk. bagepulver * 175 g hvedemel * 100 g kokosmel *   Stikkelsbør og blade til pynt. 

  1. Skær stikkelsbærrene i små stykker, og drys 50 g af sukkeret over. Rør smør og resten af sukkeret sammen. Tilsæt æggene et ad gangen og derefter mælk.
  2. Bland bagepulveret med mel og rør det i dejen. Vend kokosmel og stikkelsbær i dejen.
  3. Fordel dejen i muffinsforme. Bag kagerne ved 200 grader i ca. 15-20 minutter,  Inden servering kan du pynte kagerne med et stikkelsbærblad og et halvt stikkelsbær.

Brombærsyltetøj

Tid: Ca.. 20 minutter (1/2 liter)

Opskrift:

500 g brombær * 300 g rørsukker * 1 spsk. citronsaft * Atamon.

  1. Bland brombær, rørsukker og citronsaft i en gryde og lad det koge i ca. 10 minutter.
  2. Skal du ikke bruge syltetøjet med det samme, er det en fordel at skylle sylteglassene i atamon for at hindre mugdannelse.
  3. Hæld syltetøjet op i glassene og luk til med det samme.

 

HVORFOR KAN ANDRE MENNESKER IKKE . . .?

Vi syns dén harmoni og fred

vort lille hjem kan glædes ved

er ret flattérende for begge parter

i forhold til dét anarki,

som verden ellers lever i -

men det er muligvis fordi

vi kun er to, og den er to milliarder.

Med dette Piet Hein vil jeg afslutte denne uge 29

Uge 30

Mandag 26. juli  dag 207

Dagens navn  ANNA

Sol op 5.06  sol ned 21.25

Dagen aftaget  1 time 08 minutter

Fuldmåne KL. 03.36   Nymåne  10/8

Tallene gælder for København

UGENS DIGT.

Endnu

Endnu synger solsorten                                                                                                                                    endnu ormer regnormen sig gennem græsset                                                                                                              i håb om at solsorten  har for travlt med at synge 

Der er kommet nogle prikker for mit ene øje                                                                                                      men endnu kan jeg se med resten af det                                                                                                                   og det andet ser ganske klart

Det ord                                                                                                                                            Endnu                                                                                                                                                               jeg er endnu ikke sikker på                                                                                                                                 hvor trykket bør lægges                                                                                                                                       på END eller NU                                                                                                                                          tidligere lagde jeg trykket på NU                                                                                                                        nu er jeg mere tilbøjelig til                                                                                                                                    at lægge trykket på END                                                                                                                                     men solsorten synger cirka                                                                                                                                   Yi dyi dydl du endnu endnu                                                                                                                                  med tryk på sidste stavelse                                                                                                                                   og den må vel vide det                                                                                                                                           og jeg får det ENDnu bedre ved                                                                                                                           at være her endNU.  

Benny Andersen

Digte: Denne kommen og gåen

 

                 

      Vi er vilde med kanelsnegle - og især når de er luftige og fyldt med masser af smovs. 

KANELSNEGLE DE  LUXE

Her får du opskrift til en af slagsen.

Opskrift:   Tid:  Ca: 40 minutter plus hæve- og bagetid ca. 16 stk.

4 dl mælk * 50 g gær * 2 æg * 2 tsk. stødt kanel * 2 tsk. stødt kardemomme * 2 tsk. stødt ingefær * 50 g sukker * lidt salt * 100 g smør * ca. 800 g hvedemel.

Remonce: 

200 g blødt smør * 150 g brun farin * 1 spsk. stødt kanel.

2 æggeblommer til pensling * 100 g mørk chokolade til dekoration (kan erstattes af glasur) eventuelt lidt chokoladekrymmel.

  1. Lun mælken og hæld den i en skål. Opløs gæren heri. Tilsæt æg, krydderier, sukker, salt og smør skåret i mindre stykker. Rør godt rundt og tilsæt melet lidt ad gangen Ælt til dejen er glat og smidig, men endelig ikke for tør.
  2. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i ca. 1 time.
  3. Rør smør med brun farin og kanel til remonce.
  4. Slå dejen ned på et meldrysset bord, og rul en ud til en firkant, ca 40 x 50 cm.  Smør remoncen i et glat lag på dejen og rul den sammen som til en roulade. Skær dejen ud i 16 stk. Læg sneglene i en stor bradepande med bagepapir med snippen nedad. Lad demm hæve ca. 15 minutter.
  5. Tænd ovnen på 180 grader. Pensl dejen med æggeblommerne og bag sneglene i ca. 20 minutter, til de er gyldne.
  6. Smelt chokolade i en skål over vandbad eller ved svag varme i mikrobølgeovn, og dekorer sneglene. Drys evt. med chokoldekrymmel.

Jada, det kan man vist roligt kalde luksussnegle. Kender man én som man ved vil blive meget glad for at få en sådan  lille forsyning luksussnegle, kan man hos bageren købe æsker i forskellige størrelser til nogle få kroner. Læg sneglene ned i æsken med kønt papir og bind et smukt bånd om den. Hvis man  laver en lille blomsterbuket og stikker ind under båndet, er det samtidig en smuk  gave at forære væk. Og gøre lykke er jeg sikker på den vil.

 

                              

SKØNNE GRØNNE TOMATER

Har du masser af grønne tomater, så fortvivl ikke, brug dem til at lave en chutney, der smager godt til både ost og krydret mad.

Opskrift:

6 skalotteløg * 5 fed hvidløg * 1 kg grønne tomater * 1 grøn chili * 1 rød chili * 1 dl æbleeddike * 1 dl balsamico * 400 g rørsukker * 1 spsk. sennepsfrø * 8 hele sorte peberkorn * 2 stjerneanis * 0,5 dl vand * salt.

  1. Pil løg og hvidløg. Skær løgene i tynde skiver og del hvidløgsfeddene i to.
  2. Skær tomaterne i kvarte og del chilierne i to. Kom løg, tomater og chili i en gryde med alle de øvrige ingredienser.
  3. Varm op og lad chutneyen simre ved middelvarme ca. 30 minutter. Den skal være som tyk marmelade. Smag til med salt og kom på skoldede glas. Atamon eller anden konervering kan tilsættes - se dosering på pakken.

STIKKELSBÆRGRØD MED MANDLER OG CREMEFRAICHESKUM

Opskrift: (4 pers.)

Rens 750 g stikkelsbær og kom dem i en gryde sammen med 1 dl vand, 225 g sukker og korn af 1 stang vanilje + selve vaniljestangen. Kog i 5-10 min., til stikkelsbærrene brister. Tag gryden af varmen. Fjern vaniljestangen. Rør 3 spsk. kartoffelmel med 3/4 dl koldt vand til en jævning. Rør jævningen i grøden. Hæld grøden i skåle, drys med lidt sukker og server med cremefaiche 38%, som er pisket tyk og et drys smuttede hakkede mandler.

Brombær gør dig ung

Brombær er rige på fibre og fytokemikalier (plantestoffer), der modvirker aldring. Derudover indeholder de saftige bær antioxidanter, der sammen med C-vitamin er et genialt boost til din sundhed.

Kostvejleder Lene Hansson

 

FORSTAND

Intet i verden er fordelt så retfærdigt som forstanden.

Alle tror, at de har fået nok.

                                                         Jacques Tati

Juli måned blandt de fem varmeste

Juli 2010 ser ud til at blive en af de fem varmeste juli måneder, siden de landsdækkende temperaturmålinger startede i 1874, oplyser DMI.

Vejrudsigten for månedens sidste dage lyder på dagtemperaturer på omkring 20 grader og nattemperaturer på omkring 15 grader. Derved bliver månedens middeltemperatur omkring 18,8 grader, og det er over 3 grader mere end normalen på 15,8 grader. Det tyder også på, at vi får mere sol end normalt.  Ifølge DMI har vi formentlig over 260 soltimer mod 196 i en gennemsnitlig juli måned.

Kilde<: TV2  TTV den 29. juli 2010.

GEM VITAMINERNE TIL VINTEREN

Høst løs af havens afgrøder og frys dem ned, så du kan nyde godt af dem til vinter. Bær til vinterens smoothies.  Udskårne æbler til grød, mos eller kager. Krydderurterne kan forvandles til kryddersalt, Soltørrede eller ovtørrede tomater eller bare tomater i poser i fryseren til supper og gryderetter. Spiselige blomster tørret eller kandiserede til smuk pynt.

Brombær-hyldebær-marmelade

Marmeladen smager godt på nybagte boller og pandekager eller oven på stærke oste

Opskrift  1 lille glas:

200 g hyldebær * 100 g brombær * 200 g sukker * Saft af 1/2 citron * 1/2 brev rød melatin * Atamon.

Rib og skyl hyldebærrene og skyl brombærrene. Læg bærrene i en gryde og dæk dem med sukker (gem 1 tsk til melatinen) og citronsaft. Lad bærrene stå et par timer og kog dem derefter i ca. 20 minutter. Bland melatin og 1 tsk sukker og drys det i gryden under omrøring. Lad marmeladen koge yderligere et par minutter, skum den af, og hæld den på små skoldede glas, der er skyllet i atamon. Lad marmeladen køle af, inden du lukker glassene.

Rib bærrene med gaflen

En nem måde at ribbe hyldebær på er ved at trække dem af stilken med en gaffel. De er ikke sarte, så bare gå til den. Så slipper du også for røde fingre bagefter.

Sund morgenmad

Hyldebær og brombær inehildeer meget C- og A-vitamin. Pep derfor din youghurt op med hyldebær, brombær og lidt brun farin, og din krop vil elske dig.

Mazariner med brombær-hyldebær-glasur

Opskrift  12 stk. :

100 g god marcipan * 100 g sukker * 100 g blødt smør * 2 æg * 1 spsk mel *  Glasur:  Ca. 4 spsk brombær- og/ellr hyldebærsaft * Flormelis * Solbær og brombær til pynt.

Rør marcipan, sukker og smør hvidt og luftigt med en elpisker. Tilsæt æggene et ad gangen og til sidst mel. Hæld dejen i smurte porcelænsforme (ca. 1 dl) eller muffinforme, og  bag mazarinerne ved 160 grader i ca. 20 minutter. Lad dem afkøle.  Rør en glasur af frugtsaft og flormelis.

Hvis du tilsætter brombær giver det en flot vinrød farve, mens solbær giver en mere pink farve. Dekorer maza- rinerne med glasur og pynt dem til sidst med brombær og solbær.

Kom bær i dejen

I stedet for kun at pynte mazarinerne med bær kan du vælge at komme bær ned i dejen. Kom først kagedej i lidt under halvdelen af formen. Hæld så lidt blandet brombør og hyldebær i. Dæk derefter bærrene med lidt dej, men ikke helt op til kanten, for så vil kagen vokse ud af formen.

Sådan kandiserer du blomster

Spiselige blomster (f.eks. fuchia, nellike) * 1 bæger pasteuriseret  æggehvide * Flormelis * evt. madpincet.

Husk at skylle blomsterne forsigtigt før du kandiserer. Pisk æggehviden let i en dyb tallerken. Kom flormelis i en anden dyb tallerken. Læg et stykke bagepapir klar. Dyp først blomsterne i æggehvide, evt. med en madpincet og lad det meste dryppe af igen. Dyp dernæst i flormelis, ryst det meste af sukkeret af og læg dem til tørre på bagepapir et par timer. De kan gemmes til dagen efter i en tæt dåse i køleskabet.

 

                              

LØSNING PÅ LIVETS GÅDE

Den lille pige råbte til min kone:

"SE, jeg SJIPPER!

Jeg KAN bare IKKE

men jeg GØR det ALLIGEVEL!

For vi skal ha GÆSTER i aften

og jeg GLÆDER mig

og jeg kan ikke VENTE

så jeg SJIPPER! "

 

Skønt jeg har svært ved at forestille mig

en sjippende skaber

slog det mig straks

at cirka på samme måde

må livet være opstået.

Benny Andersen

Personlige papirer digte 1974

Med dette digt af Benny Andersen vil jeg afslutte denne Juli måned og ønske alle en skøn glædelig sensommer.

Ny måned august 2010 er oprettet. 

 Forhåbentlig har der været noget til både gavn, glæde inspiration og fornøjelse, som har givet interesse for og lyst til at følge skriblerierne for August 2010.

Kærlig hilsen

Grethe Lindsø

email@gretheshobbies.dk

 

Dalia

 

Hjem

Tilbage

newbie.dk